Fakta om bijouterier
Material som kan förväxlas med ädelmetall
Guld bara på ytan.
Många föremål är belagda med guld. Metallen under guldet kan vara silver eller oädel metall. De är ofta svåra att skilja från ett äkta guldarbete. Om du är vaksam kan du dock avslöja dem ganska enkelt, de saknar nämligen kontroll- och ansvarsstämplar
Förgyllning
Den tunnaste guldbeläggningen kallas förgyllning. Det är en elektrolytisk utfällning av guld på metallföremål. Guldskiktet är mycket tunt, oftast mindre än 2 tusendels mm*. Kontrollstämplas inte.
Gulddoublé
Samma metod som vid förgyllning men något tjockare beläggning. Guldskiktet är mer än 4 tusendels mm*. Kontrollstämplas inte. Rena falsarier kan t o m ha t.ex. 18K stämpel.
Guldplätering
Detta är den tjockaste av guldbeläggningarna. På mekanisk väg läggs tunn guldplåt över oädel metall. Guldskikt oftast mer än 8 tusendels mm*. Förekommer sällan nuförtiden. Kontrollstämplas inte.
Guld på silver.
Samma typ av mekanisk beläggning som plätering fast på föremål av silver. Guldskikt mer än 8 tusendels mm*. Föremålen kontrollstämplas som silver. * tusendels mm = my ( µ ) = micron.
Detta kan likna guld.
Det finns en mängd olika legeringar som kan likna guld:
9K är en legering som består av 375 tusendelar guld och resten oädla metaller. 9K räknas inte som äkta guld och får därmed inte stämplas som ett guldarbete.
Mässing består av koppar blandat med 4 – 45 % zink.
Tombak består av koppar blandat med mindre än 20 % zink.
Gulmetall består av koppar blandat med mer än 20 % zink.
Brons består av koppar blandat med c:a 10 % tenn.
Malm består av koppar, zink, bly och lite tenn.
Rhodierat silver. Silversmycken, eller andra, som behandlats med rhodium för att likna vitguld.
Kattguld. Se vidare text.
Detta kan likna silver
Det finns legeringar som kan likna silver. Föremålen kan vara försedda med fina stämplar som tyvärr ofta är värdelösa.
Nysilver innehåller inget silver men liknar silver i färgen och består av 64 % koppar, 24 % zink och 12 % nickel. Idag är det vanligt att nysilver försilvras och ibland stämplas EPNS. Även andra legeringar kan försilvras.
Alpacka, en nysilverlegering med mycket nickel, försilvras ibland och stämplas EPALP.
Mässing försilvras ibland och säljs som nysilver.
Andra ytbeläggningar
Det förekommer även att man ytbelägger med andra ädelmetaller än guld och silver. Det vanligaste är en ytbeläggning av rhodium, s k rhodiering. Det förekommer ibland att en s.k. “rhodiering” visar sig bestå av en nickelbeläggning i stället. Andra ädelmetallbeläggningar är palladium och platina. Både rhodium och palladium tillhör liksom platina, gruppen platinametallerna. Se vidare ur periodiska systemet.
Kråkguld och kattguld – förvillande likt äkta
Det som så många gånger så övertygande ser ut som guld, men som sedan visar sig inte vara det, är en guldglänsande variant av mineralet glimmer, och som då har fått den i folkmun (men även mineralogiskt) använda benämningen “kråkguld”. Synonymt till detta används ordet “kattguld”. Motsvarande silverglänsande typ av glimmer kallas “kattsilver”. Däremot används inte motsvarande benämningen kråksilver.
Källa: www-v2.sp.se – Jan-Erik Gardehall